5/31/2014

Razgovori o Alanu Fordu


Danas imam specijalnu čast da vam predstavim Maxa Bunkera (originalno ime Luchiano Secchi), najvećeg živog italijanskog strip-autora. On ima 74 godine, i dalje je u stvaralačkoj snazi i britkog uma, retko daje intervjue/preciznije: gotovo nikada. Čak I ovaj koji objavljujemo na SAPIENS-u jedva je istrpeo, u šta ćete moći da se uverite redovima koji slede. Osim po namćorosti, Max Bunker je našoj javnosti daleko poznatiji kao tvorac kultnog stripa Alan Ford. Ovog meseca, Bunker, a i svi čitaoci širom nekadašnje Jugoslavije, obeležavaju 45 godina od pojavljivanja prvog broja Alana Forda !


Poznato je da je strip Alan Ford u zemljama bivše Jugoslavije (naročito Srbiji i Hrvatskoj) više od samog stripa - on je postao nezaobilazni deo kulturne baštine, a za generacije koje su odrastale 80-ih godina prošlog veka i literatura za sve farsične situacije koje su ih čekale u realnom životu. Takođe je poznato se da ogromna popularnost Alana Forda može poistovetiti sa identičnim osobinama koje krase kako članove tajne i neprikosnovene detektivske grupe TNT, tako i stanovnike Balkana. Naime, obe te skupine ljudi imaju nešto zajedničko: naivan pristup rešavanju opasnih problema i dilentantizam u gotovo svakoj situaciji. 

Alan Ford, kao jedinstven u svetu po načinu na koji pripoveda satiru i farsičnost, svakako da pripada samom vrhu alternativnog stripa. Ipak, osim u Jugoslaviji, domaćoj Italiji i pomalo Francuskoj, ovo delo nije uspelo da se domogne čitalačke pažnje u ostalim delovima planete. Engleski prevod nikada nije urađen. Kada sam pre nekoliko meseci ušao u najveću holandsku stripoteku, radnju sa preko pet hiljada naslova, i pitao da li imaju nešto od starih brojeva kultnih italijanskih stripova poput Zagora ili Alan Forda, do tad veselo lice prodavca gotovo se preobrazilo u začuđujuću grimasu: Koji su sad oni? Ja znam sve stripove, a za te momke nikada nisam čuo?

Moram da priznam da sam bio pripremljen na takvu reakciju, pa sam brže-bolje izvadio nekoliko primeraka na srpskom koje sam imao u rancu, i naterao uslužnog gospodina da pretraži po Google-u ono što se moglo naći. Vrlo pažljivo je posmatrao isečke koji su dostupni, i čudio se kako tako nešto nije prevedeno bar na engleski, ako već ne na holandski. Zamolio sam ga da pribavi nešto od raspoloživih izdanja na originalnom italijanskom, "da se nađe". Moj plan je, naravno, bio mnogo podmukliji, te sam želeo da na taj način predstavim Holanđanima šta propuštaju u nečitanju Zagora i Forda. 


Intervju koji ćete pročitati uradio je Italijan Viktor Zinkone, u originalu je predstavljen na web stranici http://www.vittoriozincone.it/, a ovde sam sebi dao slobodu da iskomentarišem neke odgovore Maxa Bunkera, u slučaju da čitaocima možda deluju kao nedovoljno jasni. Uživajte :)

Italijanska politika danas...?
Sekspir je rekao, linija izmedju farse i tragedije je tanka.

Ko je poslednji političar koji se pojavljuje u Alanu Fordu?
Count Camillo Benso di Cavour.

(prvi italijanski premijer koji je 1861. godine proglasio ujedinjenje Italije sa dinastijom Savoja, prim. aut.)

Čak se i Berluskoni pojavljuje?
Si, on je Antenamen.

Da li je "loše" boriti se za monopol nad televizijama. I njegovi saradnici su tu?
Volim melodičnost.

Koga biste danas stavili u strip?
Robespjera.

Pre par godina ste pokušali sa novim serijalom, detektivkom Keri Kros. Nije uspelo. Publika u Italiji nije prihvatila lik lezbejke. Da li urednik treba da predvidi raspoloženje čitalaca ili da ih vodi?

Da ih vodi, naravno. Alan Ford nikad ne bi bio rođen da nije tako. Pisci i urednici moraju da imaju hrabrosti da ponude nove, drugačije smerove života i ideja.

Strip Vaše mladosti? 
Dik Fulmin, Mandrak, Fantom.

Šta ste završili od škole?
Ništa što mi je potrebno, samouk sam.

Oh, dobro. Prvi posao?
Leteća zmija. Mala izdavačka kuća iz bajki.

Da li ste nekad probali da crtate? 
Da i bio sam dobar. Ali brže pišem i tu sam još bolji.

Koja je prva priča koju ste napisali?
Reporter Maks i Crna Maska.

Kako je nastao pseudonim Maks?
Da piccolo giocavo in porta e paravo tutto. Ero un bunker.

(u slobodnom prevodu, Max je kao klinac bio fantastičan golman, i sve lopte koje su bile upućene dok je on bio na golu, završavale su u njegovim rukama. Tako je nastao BUNKER, a MAX je logični dodatak / baš čudno za Italijane da igraju bunker, ma ne, nemoguće :))

Kako ste došli u izdavašku kuću Korn? 
Napisao sam priču.

Dobra vremena. Kriminal, Satanik, Crni strip. Da li je tačno da ste imali pritužbe na ove stripove?
Težili smo težini. Stigli smo do 3 tone. Mnogo procesa, uvek oslobađani krivice.

Kako ste upoznali Roberta Raviolu? (Magnusa, crtača Alana Forda, prim. aut.)
Stavio sam oglas u Crnoj Maski. On se javio.

Magnus je takođe učestvovao u pričama Kriminala?
Ovo pitanje je brutalna uvreda koju treba sprati krvlju!

Ali, zašto? Magnus je prvi crtači jedan od očeva Alana Forda?
Magnus je bio sjajan interpretator MOJIH priča, koje su oduvek moje i samo MOJE čedo. Da se zna: završio sam sudski spor sa Magnusovim naslednicima i sud je odlučio da je samo Maks Banker autor Alana Forda. Ja sam scenarista, Magnus je crtač!

Kako je nastala ideja o Alanu Fordu i Grupi TNT?
Alan Ford je pripreman jos u Kriminalu i Sataniku. Denis Kob 018 je bio generalna proba.

(Nešto kasnije, odgovarajući na mejl autoru knjige Cvjećarnica u kući cveća, Lazaru Džamiću, Max Bunker je rekao da je najveću inspiraciju za postavku Alana Forda imao u tradicionalnoj italijanskoj Commedia del arte. Inače, pored toga, lik Bob Roka je izmišljen u prethodnoj strip seriji po imenu MAXMAGNUS. Maxmagnus  je strip kreiran 1968. godine, u kojem je glavni karakter istoimeni kralj. Radnja romana smeštena je u srednjem veku, prepuna je crnog humora, a svi likovi ispoljavaju svoju najnegativniju stranu ličnosti na groteskan način. Primera radi, vrhovni kralj Maxmagnus strastveni je vladar sa jedinim ciljem da izmisli nove poreze i načine kako izrabljuje sopstveni narod.)

Da li je tačno da ste prvu priču za Alana napisali u nekom selu u Lombardiji?
Kremeno u Valvasini. Ali da znate celu priču, napisao sam je u Parizu, u kući mog rođaka, nedaleko od Robespjerove rezidencije, hahaha

Zasto je radnja stripa u Njujorku, a ne u nekom italijanskom gradu?
Zato jer sam imao slobodu da pišem šta hoću, bez straha od reakcija i balansiranja.

Geneza likova...?
Većina je inspirisana stvarnim ljudima. Alan Ford je izuzetak.

(lik Alana Forda je nastao po direktnom uzoru na lik slavnog irskog glumca Pitera O Tula, prim. aut.)

Debeli Šef, prvi vođa grupe?
On je bio kopija prijatelja mog dede.

Bob Rok?
Karikatura Magnusa.

Jeremija, detektiv hipohondar?
Jedan od mojih ujaka koji je vazda bio nešto bolestan. Poživeo je skoro 100 godina.

Sir Oliver, agent kleptoman?
Engleski propali plemić koji nam je zaista dolazio u kuću... Ali, nije krao srebro.

Broj Jedan, njegova visost?
On je sam sebe stvorio.

Neprijatelji? Najpoznatiji, Superhik?
Inspiracija je bio moj vratar, koji je stalno bio pijan.

Alan Ford je eksplodirao nakon broja 26, epizoda Superhik?
Počeli smo loše. Ali smo polako napredovali. 

Postojao je rizik da se strip ugasi ranije?
Andrea Korno, izdavač, posle četvrtog broja je hteo da ugasi strip. Rekao mi je "Odluka je tvoja". I odlučio sam. Ispravno.

Zašto je Magnus otišao?
Magnus je živeo u jednoj složenoj situaciji. Pored toga, umorio se od Alana. Legitimna odluka.

Bili ste prijatelji ili rivali?
Magnus, Korn i ja smo bili pravi prijatelji. Pravi.

S druge strane, sa slavnom izdavačkom kućom "Sergio Bonelli" ste se često prozivali u štampi?
Mislim da Boneli gaji neku gorčinu prema meni.

Zašto?
Ha, otkud ću ja to znati. Ne smatram ga protivnikom. On je neprikosnoveni kralj italijanskog stripa. Poređenja radi, plovim malim brodom. Radim manje komercijalne stvari koje imaju sadržaj.


Vezano za sadržaj - dosta ljubitelja se žale na njega u poslednje vreme. Alan Ford je još uvek na kioscima, ali nije tako popularan kao nekad.
Alan Ford je kod broja 510. Ko nije zadovoljan kvalitetom, nek ne kupuje. Max dixit.

Čitaoci kažu: Alan Ford nema novih autora i crtača kao Teks...
To je neuporedivo! Alan Ford je produkt autora, a autor sam ja: Maks Bunker! Pisao sam i pisaću samo ja. Onog dana kada me uzme nebo, Alan Ford ce doći do svog kraja. Ostavio sam u testamentu da niko sem mene ne sme pisati strip Alan Ford. Šulc je isto uradio sa svojim Čarlijem Braunom.



Osim pisanja priša, talentovani ste skaut za scenariste i autore. Jedan ste od osnivača časopisa "Eureka", koji je doneo uspeh  Endi Kepu, Alberu Lupi i Sturmtrupenu. Kako ste uspeli da donesete toliko dobrih odluka? 
Bacanjem novčića.

Preko Korna ste lansirali dosta američkih superheroja?
Daću poetski odgovor. Bio sam na odmoru u Forte dei Marmi. Sunce je bilo visoko, ne tako jako, blagi vetar je duvao sa mora i prenosio miris joda u zraku. Približio sam se kiosku, jer sam bio privučen bojama americkih stripova. Bilo je tu nepoznatih stripova za mene: Spajdermena, Fantastične cetvorke, Osvetnika, Kapetana Amerike, Ajronmena, Srebrnog Letaca... Kupio sam  primerak svakog i otrčao pod suncobran. Autor ovih stripova je bio Sten Li. Shvatio sam da sam ušao u svet superheroja.

Kako ste izdejstvovali njihovo objavljivanje preko izdavačke kuće Korn?
Obratio sam se detektivskoj agenciji Finci...

Ali, gospodine Bunker, Rikardo Finci je lik iz stripa...
U stvari, okrenuo sam se pouzdanom liku... Da sazna ko je italijanski agent za Marvel u Njujorku.

Ko je bio?
Simpatična dama. Objasnila je da je Mondadori bio zainteresovan za superheroje, medjutim i da su odustali, jer su bili nesigurni kako će stripovi proći na italijanskom tržištu. Uskoro sam potpisao višegodišnji ugovor. Prva godina je bila sasvim dobra... Onda se desila ekspolozija! Bilo je Marvelosno!

Lik koji ste Vi hteli da napravite? 
Dik Fulmin.

Crtaš sa kojim ste hteli da sarađujete?
Romita, autor Spajdermena. 

Ikada na ručku sa neprijateljem?
Nikola Sarkozi.

Najveća greška koju ste ikad napravili?
Ovaj intervju.

Omiljena pesma?
Burt Bacharach - The Blob.

Knjiga?
Italo Svevo - Zenova svest.

Film?
Pevanje na kiši, sa Džinom Kelijem.

Sta gledate na TV-u?
Sport, vesti i dobar film.

Zasto nikada niste napravili film o Grupi TNT?
Zato sto bi to bila farsa o farsi, dakle farsa.


Pogodan reziser?
Stiven Spilberg, jer voli evropske stripove.

Glumac za Alana Forda?
Bio je Piter O Tul. Danas Edrijen Broudi.

Da li znate koliko kosta litar mleka?
Otrpilike evro.

Sta znate o članu 12 Ustava?
Znam da mu prethodi član 11.


1 comment:

  1. haha otkad se nisam od srca smejala,. Mislim da je on Broj 1, nadrndani matorac :)

    ReplyDelete