7/11/2013

BLICARI (novi astronomski pojam, ili: nova astronomska skrivalica? )



Svetska naučna astronomska javnost je ovih dana, posredstvom velikog radio teleskopa Parks u Australiji dobila podatke o jakim radiotalasnim signalima koji dolaze iz dalekog Svemira. 
 
Oni koji vole da analiziraju izvorne radove mogu pogledati preko arXiv linka  D. Thornton, B. Stappers, M. Bailes, B. Barsdell, S. Bates, N. D. R. Bhat, M. Burgay, S. Burke-Spolaor, D. J. Champion, P. Coster, N. D'Amico, A. Jameson, S. Johnston, M. Keith, M. Kramer, L. Levin, S. Milia, C. Ng, A. Possenti, W. van Straten. A Population of Fast Radio Bursts at Cosmological Distances. Science, 2013; 341 (6141)


Slikovit prikaz ovog otkrića možete videti ispod 
Opservatorija Parks i otisak snimljenog radio-eksplozivnog događaja koji je snimljen ovim teleskopom
 
O čemu se radi: najpre su naučnici sa PARKS-a objavili da su registrovali izuzetno jak radio signal na rastojanju od nekoliko gigaparseka, što znači da pripada epohi kada je Univerzum bio star oko 6 milijardi godina. Snimljena su četiri takva događaja, ukazujući na veoma snažne izvore u kojima se čestice kreću relativističkim brzinama. Koliko su brzi? Dovoljno je reći da im je prosečno trajanje svega nekoliko milisekundi !

Ono što je baš čudno, jeste da nisu primećene stvari koje se inače očekuju kod sličnih scenarija: velike i svetle eksplozije vidljive u optičkom delu spektra, kao i snažni “bljeskovi” gama-zraka. Sve to ukazalo je na vrlo brz evolutivni tok objekata, za koji su autori pretpostavili da se radi o magnetaru – nakon naglog sažimanja zvezde, očekuje se i rapidan porast njenog magnetnog polja, a magnetari su upravo brzo rotirajuće neutronske zvezde sa ekstremno jakim magnetnim poljem, koje omogućava produkciju visokoenergetskih zraka.
 
Mapa jakih radio izvora - novodetektovani bljeskovi označeni su crvenim zvezdicama
Međutim, drugi tim naučnika predvođen prof. Hajne Falkeom sa instituta ASTRON, koji proučavaju visokoenergetske fenomene na projektu LOFAR u Holandiji, ponudili su objašnjenje da se radi o prvim otiscima stvaranja crne rupe. Ona otkida delove magnetnog polja umiruće zvezde i “sklanja” ih iza svog horizonta. Horizont događaja crne rupe je zamišljena granica nakon koje se ne može detektovati šta se zapravo događa u ovim grandioznim objektima. Naučnici su ponudili rešenje problema u vidu ultrabrzih fleševa jedinstvenih radio-signala koji se pojave, i nakon vrlo kratkog vremenskog intervala nestanu. Kako je pokazano, takav sled događaja je realističan i na najbolji način objašnjava zašto se i talasi drugih talasnih dužina ne detektuju, a to je pomenuti slučaj x i gama-zraka. Skovan je i naziv za ovakve pojave – “blicari” (blitzars), jer se pojavljuju samo jednom, i to u kratkotrajnom blicu radio-zračenja. Na taj način omogućeno nam je da proučavamo kakav je prostor između galaksija, čak i sa ovako ogromnih rastojanja.
 
LOFAR sistem radio dipola
Ovo otkriće bi trebalo da bude dokaz o jedinstvenoj poruci koju nam ostavlja umiruća zvezda, a odmah nakon nje i novorođena crna rupa. Ovaj veličanstveni niz iščezavanja i stvaranja toliko je specifičan za naš Svemir, i predstavlja osnov za mnogobrojna buduća istraživanja dalekih kosmičkih sistema. Jedan od tih izazova vezan je i za korišćenje sistema moćnih radio-teleskopa umreženih u interferometarsku oblast LOFAR, koji će se upotrebiti kako bi mapirali slične fenomene i definitivno potvrdili naučne pretpostavke.

No comments:

Post a Comment