1/09/2012

NAUKA U (Rock) MUZICI




Niko nije imun na TOP LISTE, pa ni SAPIENS KLUB. 
Avaj!
Kao što znate, pred kraj jedne kalendarske godine, a I na početku druge, mnogi se bave raznoraznim top listama. Ako se zanimate za bilo koji vid nauke (u to ubrajam sve, od rešavanja ukrštenih reči, šahovskih problema, sudokua, pa sve do „hardcore” naučnog rada) onda će vam narednih nekoliko postova na SAPIENS KLUBU omogućiti da preletite iznad mnoštva rok pesama koje obrađuju naučne teme. U ovo zimsko vreme pred nastupajući ispitni rok možda pronađete skrivenu inspiraciju u nekoj od pesama sa liste...  Počećemo sa astronomijom, a nastaviti sa fizikom, matematikom, biologijom, da bi na kraju napravili top listu najlepših instrumentalnih albuma. S obzirom da nisam na našim forumima i sajtovima naišao na ovakve top liste, i da je ovo jedan vrlo subjektivan (a uz to i pionirski) poduhvat, molim lepo sve čitaoce bloga da u rubrici KOMENTARI postave svoje favorite i predloge.

Napomena br.1 : Pažnju sam žanrovski usmerio na sve oblike rock i new wave muzike. S obzirom da postoji gomila heavy-metal bendova koji su bar jednom dotakli neki pojam iz na pr. astronomije u svojim pesmama, učinilo mi se da liste sa metalcima treba napraviti malo kasnije... maaaalooo kasnije! (već vidim sebe zatvorenog u sobi nekoliko dana kako besomučno preslušavam terabajte metal muzike za potrebe nauke).

Dakle, dragi ASTROFANOVI, vežite se!
Polećemo...

1. Barenaked Ladies – The Big Bang

OK! Možda većina vas i nije nikad čula za ovu kanadsku grupu (a to bi bila šteta jer su vrlo popularni alternativni rok sastav u svojoj zemlji) , ali ako vam kažem da je to bend koji je uradio ultra-popularnu temu za ultra-popularnu seriju The Big Bang Theory (kod nas pomalo nesrećno prevedenu kao ŠTREBERI), onda ćete znati o kojoj pesmi se radi! Preporučujem svima da svojoj voljenoj osobi izrecituju čitav tekst pesme kao dodatak novogodišnjem/rođendanskom/bilokakvom poklonu... Obavezno mi javite kakva je bila povratna reakcija!



Barenaked Ladies... 


...i glavni junaci serije The Big Bang Theory

2. Pink Floyd – Eclipse


Jedan od najvećih engleskih rock bendova svih vremena i začetnik tzv. Psychodelic space rock pravca ovde može biti zastupljen sa nekoliko pesama (pogledajte i poslušajte, recimo, Astronomy Domine, pesmu iz rane faze Flojdovaca). Vrlo često su u svojim pesmama koristili astronomske pojave kao motiv. Eclipse je pesma vrlo snažnog uticaja na kasniji razvoj progressive rock-a, sa čuvenog albuma The Dark Side Of The Moon iz 1974. godine.

And everything under the sun is in tune
But the sun is eclipsed by the moon.
There is no dark side of the moon really.
Matter of fact it's all dark.

Video: http://www.youtube.com/watch?v=IFy5FN06_zU

3. Symphony of Science  - Our Place in Cosmos

Jedan od najlepših muzičko-naučnih projekata, Symphony of Science, potekao je od grupe američkih zaljubljenika u nauku 2010. godine. Doneo nam je na dar nekoliko prelepih miksova u kojima glavne uloge imaju vodeći svetski naučnici (Sagan, Hawking, de Grasse-Tyson, Dawkins, Kaku…). Pesme predstavljaju prava mala remek dela i mogu poslužiti kao svojevrsni podsetnici o svetu koji nas okružuje.
...
One of the great revelations of space exploration
Is the image of the earth, finite and lonely
Bearing the entire human species
Through the oceans of space and time


4. Rush - Cygnus X-1

Najznačajniji kanadski rock sastav svih vremena, trio RUSH, (u kom svira i “naše gore list” gitarista  Aleksandar Živojinović a.k.a Alex Lifeson) smatra se za bend koji je ostvario neverovatan spoj kompleksnih (često nadrealističnih) tekstova i progressive rock zvuka za koji nikad ne biste pretpostavili da dolazi od samo trojice muzičara.
RUSH važi za jednog od najboljih koncertnih bendova na svetu svih vremena

Cygnus X-1 je deo dualnog konceptualnog albuma Farewell to Kings iz 1977. i Hemispheres iz 1978. godine, a osim pesme koju sam uvrstio na ovu listu, poslušajte još i pesme Countdown i Natural Science. O sazvežđu Cygnus X-1 je bilo reči u  jednom od prethodnih blogova gde sam objašnjavao nastanak crnih rupa. Blizu njih gde temperatura dostiže nekoliko miliona kelvina, proizvodi se rendgensko ili X - zračenje. Takav izvor nalazi se u sazvežđu Cygnus X-1 (kod nas poznatom kao Labud X-1) udaljen od nas 14000 svetlosnih godina.

Koliko su, sa naučne strane, RUSH obradili ovu temu pogledajte samo u stihovima:

Invisible
To telescopic eye
Infinity
The star that would not die

All who dare
To cross her course
Are swallowed by
A fearsome force

Through the void
To be destroyed
Or is there something more? 

Pogledajte i impozantan video za ovu pesmu koji su napravili fanovi rupe RUSH


5. Monty Python – Galaxy Song


Hmmm… Možda ovo i nije baš rock pesma, ali je svakako zaslužila da se nađe na  bilo kojoj listi pesama sa astronomskom tematikom. Napisana je 1982. godine za film Monty Python's The Meaning of Life. Čitava istorija Mlečnog puta ispričana u manje od dve minute od strane neprevaziđenih Pajtonovaca. Obavezno pogledajte video, a možete sa svojim prijateljima proveriti neke od podataka koji su dati u pesmi… iznenadićete se da je većina njih – TAČNA!

6. Blue Oyster Cult – Astronomy
(a mnogima verovatno poznata i verzija koju je uradio bend Metallica na albumu Garage Inc. 1998. godine)

Da li biste verovali da se ova pesma puštala za vreme velikog odmora u mojoj gimnaziji (poznatijem kao “Obračun sa zlim silama turbo folka”)?  Bila je to klasičan način da se demonstrira sila SVEMIRA u malom atrijumu. Legende američkog classic rock zvuka Blue Oyster Cult napravile su 1974. od kritike obožavan album Secret Treaties, koji se smatra važnim proto-metal albumom u muzičkoj istoriji. Pesma Astronomy idvojila se kao apsolutni hit, a sam bend ju je ponovo snimio u drugačijem aranžmanu i na albumu Imaginos iz 1988. godine. Deset godina kasnije, Metallica pravi obradu koja je isto tako zapaženo prošla kod publike.

Iščekujući kraj odmora, sa kiflom i sokom u ruci, mlatili smo glavama i urlali:

Astronomy!!!
Star!!!

Ni sad nisam siguran šta su zabunjene devojčice mislile o nama...


7. David Bowie - Life on Mars?

“Pauk s Marsa “ u narodu poznatiji kao David Bowie jedan je od prvih muzičara koji je spoznao značaj svemirskih putovanja. Davne, davne 1971. godine, kad je pola sveta još bilo u čudu zbog (ipak iznenađujućeg) spuštanja na Mesec, Bowie se hrabro uhvatio u koštac sa ljubavnim, društvenim, ali i MARSOVSKIM problemima, te je ostavio u nasleđe neke od najgenijalnijh pesama sa astro-tematikom, poput Life On Mars? Ili Space Oddity.

Šteta što je gospodin Bowie najavio povlačenje iz muzike, ostali smo uskraćeni za jedan nezaboravni šou velikog umetnika u našoj zemlji.

8. Jethro Tull -  Orion
Sazvežđe Orion
Kako da volite astronomiju, a da ne napravite pesmu o najpoznatijem zimskom sazvežđu – Orionu? Sazvežđe koje sadrži vrlo sjajne zvezde kao što su Betelgejz i Rigel, dobilo je ime po mitskom lovcu iz grčke mitologije, a vidljivo je po celoj planeti Zemlji, jer se nalazi u blizini nebeskog ekvatora. E, upravo njemu je posvetio pesmu slavni folk-progressive bend Jethro Tull (da, tu peva onaj simpatični čikica koji liči na beskućnika i svira flautu) na albumu Stormwatch iz 1979. godine.

Orion, won't you give me your star sign
Orion, get up on the sky-line

Jethro Tull
 Link: http://www.youtube.com/watch?v=1Rhi1gPXibU

9. Ayreon – Into the Black Hole

Svi koji prate rad multiinstrumentaliste Arjena Lucassena znaju da konceptualni albumi njegovog benda Ayreon spadaju u najkvalitetniju muziku koja se stvara na današnjoj rock sceni. Dva njegova muyzička projekta uvrštena su od strane kritike i na liste najoriginalnijih izdanja u protekloj deceniji – to su albumi Universal Migrator (2000) i Human Equation (2004). Arjan je preokupiran kosmičkim temama, i njegovi tekstovi su vrlo duboki i naučno potkovani. Sa druge strane, muzika je nešto nalik na ono što bi Pink Floyd stvarao da su ostali komletni i aktivni i do danas.
Muzički virtuoz Arjan Lukasen

Pesma Into the Black Hole je jedna od najpoznatijih, a kao gost se pojavljuje i Bruce Dickinson iz Iron Maidena. Uživajte!

10. Soundgarden – Black Hole Sun

Znam bar DESET drugarica koje smo moji banditi iz razreda i ja dobro preplašili puštajući im spot za ovu pesmu te davne 1998. godine. Iako ni mi nismo tada baš kapirali sve finese ove pesme, bili smo svesni da slušamo nešto mnooogo originalno i bitno. Chris Cornell je odlaskom iz Soundardena izneverio sve nas koji smo ih do besvesti obožavali, ali Black Hole Sun će uvek zauzimati posebno mesto u mp3 plejerima.

Top liste uglavnom broje do 10. Ali, zašto bismo se zaustavljali na tom broju, kad možemo da dodamo još poneku dobru pesmu. Stoga...



11. The Cure – Jupiter Crash

Pesma predvodnika engleske alternativne rock scene 80-ih sa njihovog albuma Wild Mood Swings, koja govori o jednom značajnom događaju za astronomiju – sudaru komete Šumejker-Levi sa najvećom planetom u našem Sunčevom sistemu- Jupiterom, jula 1994. godine.

Prikaz udara komete Shoemaker-Levy u površinu Jupitera 1994. godine

Meanwhile millions of miles away in space
The incoming comet brushes jupiter's face
And disappears away with barely a trace...

Link: http://www.youtube.com/watch?v=FRKPdEPBs4w
Eto, to su bile pesme o astronomiji. A evo i nekoliko predloga sa pesmama koje u naslovu imaju astronomske pojmove...

12. The Church – Under the Milky Way
13. Prodigy -  Out of Space
14. Beastie Boys – Intergalactic
15. Eloy – Through A Somber Galaxy
16. Foreigner – Starrider
17. Moby – We are all made of stars
18. Duran Duran – Planet Earth
19. Muse – Supermassive Black Hole
20. Midnight Juggernauts - Into the Galaxy

Nastavite sami ovu listu…
Nastavite da rokate, rolate i zanimate se za nauku…

12 comments:

  1. Тооо царе :)Кладим се да су девојке тек сад схватиле с ким су имале посла ;)

    ReplyDelete
  2. @Aleksandar
    Tajming je prava stvar :-)

    ReplyDelete
  3. Odlično , ocena 10+ . Keep rocking
    http://img1.jurko.net/wide/wallpaper_1807.jpg

    ReplyDelete
  4. Top lista je kul, Big beng tiori jos kulja stvar, a ovaj blog najkulji!

    ReplyDelete
  5. * Svi od jednog Oca *

    Blagodat medju nama.Planeta na kojoj zivimo jeste samo trunka Bozije ljubavi sto nam je nas Nebeski Otac darovao.Izmedju roditelja i dece mora da bude obostrano postovanje.Podigavsi prema nebu par riba i par hlebova sto je imao u svojim rukama i blagoslovivsi ih,na jednom mestu Isus hrani cetiri hiljade ljudi,zena i dece,na drugom mestu Isus hrani pet hiljada ljudi,zena i dece,hraneci sve gladne i sada.Kako cujem,tako i pisem : * Uvek cu te voleti ! * Jedno vece kada sam razgovarao sa Isusom,preko celog neba,na jedan trenutak,Bog dadne da vidim jednu ogromnu ribu,manje,vise,oko deset hiljada puta vecu nego sto je velicine obicna riba u moru.U tom jednom trenutku,videvsi tu ogromnu ribu na nebu,doziveo sam potpuno rasterecenje,isceljenje u vidu umne obnove,dozivljaj nadmoci i jedno novo ispunjenje,saznavsi da su sve brige sto su me mucile u tom trenutku,otisle u nepovrat na najdublje dno mora,a da niko nije uznemiren i opterecen.Posle desetak dana,razmisljajuci o toj ribi,i ne pricajuci niti jednoj osobi o tome sta sam video,zakljucio sam da je nas Nebeski Otac iz Njegovog Carstva Nebeskog,sa takvom ogromnom ribom nahranio,iscelio i umno obnovio sve nas koji verujemo Boga i Hrista,sve nas koji zivimo pod ovim podnebljem,hraneci i ozdravljajuci nas i sada na ovaj nacin,shvativsi da Bog isceljuje,obnavlja i hrani nasa tela i umove,nasa srca i duse nase,a da toga mnogo puta nismo svesni,ili nam nije dato da znamo i vidimo,ili jednostavno ne posvecujemo se Bogu onoliko koliko bi trebalo da se posvecujemo,znajuci da smo Bozija deca i Boziji narod.Blagodacu smo spaseni,i to nije od nas,nego Boziji je dar,da se niko ne pohvali!Onaj sto je nadvladao smrt i satanu,jeste Isus Hristos,Isusu slava!*Reče joj Isus: ja sam vaskrsenje i život; ko veruje u mene - živeće - ako i umre.*E sad,znajuci da je Isus ziv,Gospod je blizu;iskren i otvoren razgovor sa Isusom,malo po malo,daje svima istinu sto je potrebna da mnogo bezbriznije zivimo zivot na zemlji,i daje nam istinsko nadanje da nece doci smrt po onu osobu sto razgovara,veruje i uzdaje se u Isusa,nego Isus dolazi po takvu osobu,onda kada dodje vreme za odlazak sa ovog sveta,i odvodi sa sobom takvu osobu u Nebo gde nema bolesti i smrti,u Nebo gde jeste vecni zivot,igra,uzivanje,mir,ljubav,bezbriznost i radovanje.Sta drugo preostaje,nego da s verom i pouzdanjem u Boga i Hrista,iz ljubavi prema Bogu radimo dobra dela,znajuci da se samo dobra dela racunaju i nagradjuju.Ljubim vas,volim i pozdravljam.U potpisu : sluzitelj onog sto sve vidi i sve zna.

    ReplyDelete
  6. * Volim te najvise na svetu *

    Carstvo Gospodovog neba koje jeste nad nama,u svima,jeste medju nama.U Svetom Pismu,svaki stih jeste bitan,vazeci i dobar,a tako sve bitno,vazno i dobro u zivotu,nanovo se radja,zbiva i dogadja.Na planeti,na kojoj zivimo,u mnogo cemu prisutan je antihristov duh,mnogo je laznih Hristosa izaslo na svet u kojem zivimo,a veruje se da ako nisu,Bogom prokleti su.A sada malo o braku.Verujuci i znajuci da svako dete,odvojivsi se svako od svog roditelja,vencanjem pred Bogom,postavsi muz i zena,oni su postali dve duse,a jedno telo,a ono sto Bog sastavlja neka covek ne rastavlja.Za sve,u Novom Zavetu,lepo stoji zapisano da svaki muz je glava svojoj zeni,a Hristos je glava svakome muzu,a Bog je glava Hristu.Bogu sto Hristu je glava,slava.Iz jednog pravca ulazimo u drugi.Kada raznim i duhovnim putem cujete,na primer : osudi tu i tu osobu,a vi umesto da osudite,vi recite pomiluj,ili smiluj se na tu i tu osobu,pa tako ni vi necete biti osudjeni,i bice te u Bozijem miru i milosti,a ono sto treba da bude osudjeno,osudice Bog.Bog mrzi zlo,Bog vas voli,volim vas i pozdravljam.

    ReplyDelete
  7. * Ne samo tanke,nego i debele grane donose rod *

    Sa svima Bog jeste medju nama.Ono sto treba,probuditi usnule roditelje u zivotima svoje dece.Ne izgubljeni,profesionalni,strucni,bez podmicivanja zaposleni,probudjeni u svom poslu,izmedju ostalih moraju biti i : vaspitaci,ucitelji,veroucitelji,nastavnici,sektasi,profesori,sekretari,pedagozi,direktori,ministri prosvete i drugi.Svako dete,na prvom mestu jeste Bogom darovano i dato,na drugom mestu to isto dete jeste nase dete.Svakom detetu Bog jeste podario i dao najmanje jedan talenat za cega je takvo dete nadareno.Prosvetni radnik mora biti toliko profesionalan da primeti i uoci takav talenat u detetu,da bi takvo dete usmerio u takvom pravcu za cega je takvo dete i nadareno.E sad,ako ne dodje do probudjenja,i ako prosvetni radnik ne primeti,i ne uoci odredjeni Boziji dar u detetu,i ne usmeri dete u pravcu za cega je odredjeno dete nadareno,takvo dete sa lakocom,ne mora da znaci,danas ili sutra,uzece cigaru i postace nikotinski ovisnik,takvo dete,malo po malo,postace ne sigurno u sebe po svim poljima,takvo dete poce ce da konzumira alkohol u ogromnim kolicinama,takvo dete uzece drogu trazeci izlaz iz svojih ne sigurnosti,trazeci izlaz iz svojih problema i slabosti,jer se takvo dete izgubilo,takvo dete postace ovisnik o drogu i alkohol,takvo dete nece umreti,nego takvo dete ako se Bog ne smiluje i ne sazali,takvo dete u mukama ce crci od droge i alkohola izmedju dvadesete i cetrdesete godine.Kao pojedinac mogu ovoliko,a vi kao zajednica mozete mnogo vise,bolje i preciznije delovati.Mnogi ce nas zvati sektom,kroz Bibliju ovo kaze narodu svom Gospod Bog.Slava Gospodu Isusu.Bog mrzi zlo,volim vas i pozdravljam.

    ReplyDelete
  8. Ja idem redovno u crkvu, ali me je sramota kad vidim kakvi sve laici idu...Brate u Hristu procitaj naziv teksta, i dok si pisao ove siiilne reci, bolje da si se pomolio....Molim da mi se ne odgovoti na ovaj komentar, ili mozes, ali malo procesljaj pravopis i dogmatiku
    Ja se potpisah, a ti kako se zoves???

    ReplyDelete
  9. Deca ce CRCI od droge, puni ste ljubavi vernice...

    ReplyDelete
  10. @natasa Molio bih da mi objasnite kakve veze ima naucni blog sa ovim sto ste napisali?

    Upozoravam sve naredne citaoce da ce komentari koji se ne ticu sadrzaja biti momentalno brisani...

    ReplyDelete
  11. Неко је помислио на секс, неко на дрогу, а ја на рокенрол ;)

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete